PORTAL NA SPRZEDAŻ - biuro@zpodziemia.pl

login: hasło: Rejestracja
FORUM +
TEMAT: GRAFFIA !!!!
Hip-hop jest wszędzie , o tym przekonałem się o poszukując po necie kogoś kto wykonał portret dla mojej Lubej . Szukając natrafiłem na stronę , prezentującą twórczość Grafii . Zapytacie pewnie ''co to ma wspólnego z podziemiem i hip hopem ?'' . Otóż na stronie wyżej wspomnianej artystki odkryłem portrety czołowych polskich raperów , co nakłoniło mnie do nawiązania kontaktu z Grafią i zapytania skąd takie inspiracje. Prawda okazała się niesamowita !!! Otóż artystka nie dość , że jest wielką fanką kultury HH to jeszcze jest jej pionierką w Gorlicach !!!! Przeczytajcie arcy ciekawy wywiad z Grafią !!!
WLX:W opisie Twojej strony internetowej możemy wyczytać , że Twoja przygoda ze sztuką rozpoczeła się po przez fascynacje graffiti .W mediach graffiti często jest przedstawiane jako przejaw buntu . Jak wtedy postrzegałaś graffiti jako bunt czy sztukę ?
Grafia:Sztukę, w okresie buntu bo zdecydowanie przygoda ze sztuka zaczeła się dużo wcześniej.
zanim zaczelam malowac grafiti juz mialam kilka nagrod plastycznych za soba.
na stronie sa informacje okrojone. nie wszystko ludzie musza wiedziec.
WLX: No tak znając nie co środowisko artystyczne wiem że często talent objawia się w bardzo młodym wieku . Jednak droga artysty od komplementów typu ''fajnie malujesz'' do świadomego pojmowania sztuki przez artystę trwa parę ładnych lat . Stąd też moje pierwsze pytanie , ponieważ znam bardzo wielu ludzi którzy malując mury i pociągi nie byli jeszcze świadomi że to sztuka , a jedynie pojmowali to jako sposób na wyrzucenie jakiś emocji.
Grafia:kazda forma sztuki jest sposobem na wyrzucenie emocji.kwestia tylko jak.ambitna sztukę wykorzystamy do tego celu. graffiti pojawilo sie w moim zyciu jak mialam 14 lat okolo. bylam juz od jakiegos czasu zwiazana z kultura hh i jakos naturalnie przyszla kolej na malowanie. w moim towarzystwie nie bylo akurat osob z uzdolnieniami plastycznymi wiec poniekad ja pchnelam ta czesc kultury do przodu w swojej miescinie. pozniej juz byly organizowania graffiti jamow, gdzie okazalo sie ze takich delikwentow jak ja jest wiecej tylko sie ukrywali
WLX:zawsze musi być jakiś pionier. Podejrzewam że swój ''proceder z puszką '' kontynuowałaś jeszcze przez kilka lat . Zastanawia mnie czy ten fakt połączony z sukcesami w konkursach plastycznych spowodował że pomyślałaś o kontynuowaniu w liceum sztuk plastycznych ?
Grafia:nigdy nie poszlam do liceum sztuk plastycznych.probe pojscia w kieruNku szkolenia sie w sztuce podjelam na studiach informatycznych. startowalam na wyzsza szkole plastyczna do wroclawia. nigdy wczesniej ani pozniej tez nie uczeszczalam i nie szkolilam sie w tym kierunku pod okiem specjalistow. mam 32 lata i od 23 jestem samoukiem
WLX:Myślę że pod paroma względami wyszło Ci to na dobre , można powiedzieć że Twoja sztuka jest czysta i wykrystalizowała się tylko dzięki talentowi i samozaparciu.Jak Sama wyżej wspomniałaś że już w podstawówce zetknęłaś się z kulturą HH , malowałaś graffiti zarówno na jam'ach jak i w lokalach prywatnych , na Twojej stronie wśród prac możemy zauważyć portrety ludzi kojarzonych z tą kulturą PIHa ,Magika , Vienia , Górala . Nie wiem czy kojarzysz taką postać jak Forin ? Jest to były writer który obecnie podobnie do Ciebie zajmuje się grafiką i malarstwem . Między innymi był odpowiedzialny za okładki płyt OSTRa oraz książki ''Beaty ,rymy,życie'' . Patrząc na jego twórczość jak i na Twoje zainteresowanie hh ciekawi mnie czy nikt nigdy nie proponował Ci projektu okładki płyty ?
Grafia:uwierz ze nie,zdazyly sie projekty gdzies Tam dla Diil Gangu i sprawy graficzne, jednak okladki plyty ...nie;)
WLX:Powiedz , czy gdyby ktoś zaproponował Ci wykonanie okładki płyty , dajmy na to jakiś podziemny raper bądź zespół to czy zgodziłabyś się ?
Grafia:jasne ze tak;) a BYŁO by milo bardzo;)jakbym mogla sie komus przydac;)
https://www.facebook.com/joArt/?pnref=lhc
http://portretywroclaw.pl/

+ DODAJ POST

ZALOGUJ SIĘ ABY DODAĆ POST
AUTOR
wlx
z miasta Nowy Wiśnicz
woj. małopolskie
założył: 17 tematów
napisał: 2 postów

INFO
Założony